Samen met musea de optimale bewaaroplossing vinden

 

Jansen - Wijsmuller & Beuns voorziet in bewaaroplossingen voor musea en archieven. Sinds 2020 is de leiding van het bedrijf in handen van Nathalie Welter-van Reenen. “Het mooie aan dit bedrijf is dat we in nauw overleg met musea tot optimale oplossingen komen, passend bij de kwaliteitseisen en het budget van het museum. Vaak met standaardproducten, soms met maatwerk.”

 

Nathalie Welter nam het bedrijf twee jaar geleden over van haar broer. Die had het op zijn beurt twintig jaar eerder overgenomen van hun vader, Pieter van Reenen. Van Reenen kocht eind 1980 Handelsonderneming J. Jansen Rotterdam en trof hierin twee slapende bv’s aan. Per januari 1981 ontstond door de samenvoeging hiervan de Verenigde Bedrijven Jansen – Wijsmuller & Beuns BV. 

 

Amsterdamse doos
Het bedrijf was destijds vooral actief als leverancier van artikelen voor de boekbinderij. Dat veranderde halverwege de jaren 80, toen het Amsterdams Gemeentearchief een standaard archiefdoos zocht voor duurzaam en betaalbaar bewaren. In samenwerking met Jansen - Wijsmuller & Beuns (JWB) is toen de ‘Amsterdamse doos’ ontwikkeld. Die zou de standaard worden voor archieven in Nederland en daarbuiten.

“Al snel klopten ook verschillende musea aan bij JWB voor hulp bij conservering van hun objecten“, vertelt Welter. “Wij gingen in gesprek met de musea en zo groeide ons portfolio uit tot het veelzijdige en complete assortiment dat wij nu voeren. Dozen en andere conserveringsproducten voor documenten, tekeningen, prenten, fotomateriaal, kunstobjecten, archeologische vondsten en meer.”

 

Optimale prijs-kwaliteit
Jansen - Wijsmuller & Beuns (JWB) streeft altijd naar optimale kwaliteit voor een betaalbare prijs. “Als het kan, gaan we voor een standaardoplossing”, zegt Welter. “We hebben een veelzijdig assortiment en we hebben veel artikelen op voorraad in ons magazijn in Wormer, zodat we snel kunnen leveren. Soms is maatwerk een betere oplossing. Dat bieden we dan ook.”

Als voorbeeld noemt ze speciale dozen die het bedrijf leverde aan Naturalis. “Sinds 2008 hebben wij diverse maatdozen ontwikkeld met compartimenten. Voor vogelschedels, maar ook voor andere toepassingen. Voor het CBG, Centrum voor Familiegeschiedenis hebben wij dozen ontwikkeld voor 6 miljoen persoonskaarten die na digitalisering duurzaam gearchiveerd moeten worden. Een oplossing die het object optimaal beschermt en goed past in het depot.”

 

oude situatie archiefnieuwe situatie archief

CBG – Oude en nieuwe situatie

 

Veilig verpakken
Behalve conserveringsdozen levert JWB een breed assortiment aan andere artikelen voor musea. Sinds 2021 is JWB eigenaar van Museum Art Foam. “Museum Art Foam (MAF) is speciaal ontwikkeld voor musea om kunstobjecten veilig te verpakken, tijdelijk of langdurig”, vertelt Welter. “Het is uitermate geschikt voor transport en opslag. Bijvoorbeeld om schilderijkisten, pallets en containers te bekleden. Maar ook als onderlegger of steun bij tentoonstellingen.”

Een ander product van JWB is Tyvek. Tyvek is een synthetisch materiaal gemaakt van non-woven polyethyleenvezels van hoge dichtheid. Het is licht in gewicht, duurzaam en ademend, maar bestand tegen water, schuring, bacteriële penetratie en slijtage. “We leveren Tyvek op rol en in standaard hoezen”, aldus Welter. “Op verzoek van klanten kunnen we vanaf vijftien exemplaren ook maatwerk leveren.”

 

Goede comeback
Welter nam JWB in 2020 over van haar broer. “Vlak daarna kwam corona met de lockdowns en dichte musea. Dat gaf een dip in de omzet. We hebben versneld een herstructurering moeten doorvoeren. Maar we hebben een goede comeback gemaakt met een team waar ik trots op ben.”

“Sinds ik het bedrijf leid heb ik contact gehad met veel musea. Ik wist niet dat er in de Benelux zo veel musea zijn. Het is een prachtige wereld, met mensen die enthousiast zijn over wat ze doen. Dat geeft ons ook energie en de wil om samen de beste oplossingen te bedenken. Het prikkelt ons om te blijven innoveren en ons assortiment uit te breiden om musea zo goed mogelijk te helpen.